”Just nu jobbar jag med en spårfräst skylt som jag bockar upp kanterna på. Jag hämtar mina jobb från fräsen och förutom att bocka för hand så har jag en maskin som heter bender. Där programmerar jag in till exempel en bokstav och då bockas bokstaven fram precis enligt ritningen, sedan svetsar jag en hel del såklart.”

Det är Peter Silfver som beskriver sitt jobb som skyltmakare och svetsare vid Jönköpings Skyltfabrik. Hans arbetsyta är personlig och verktygen har han målat gröna för att hålla koll på dem. Här finns svetsen, tryckluften, vinkelslipen den oscillerande sliprondellen och rödspritsflaskan.

– Aluminium är segt och bekar lätt ihop sig, då behövs rödsprit för att hålla den på banan, berättar Peter.

Verktygen i all ära, Peter lyser ändå mest upp när han visar sina personliga attiraljer

– Unikt för min plats är min lilla hörlurshylla där jag har laddare och ordning på lurarna. Och fläkten som jag drar igång varma dagar, skrattar Peter.

Oftast är det P4 men ibland Spotify i lurarna som sitter innanför hörselkåporna. Varje svetsare hittar sitt sätt att jobba på. Peter Silfver har jobbat med skyltar i över 20 år och har en god och bred erfarenhet. Varje vardag stämplar han in tio över sex, byter om och hämtar en kopp kaffe. Halv sju börjar hans arbetsdag.

– Har jag inget jobb framme från igår så hämtar jag ett nytt i körplanen. Hur lång tid jobbet med en skylt tar varierar från någon timme till flera dagar. För mig är kvaliteten otroligt viktigt. Jag släpper inte iväg något halvdant. Jag ska vara nöjd och jag tittar gärna hur slutresultatet blir när skylten är helt klar, säger Peter.

Jobbet med en skylt börjar inne på kontoret där skyltkonstruktören tar fram en ritning. Den går sedan till fräsen där de grova dragen kommer fram. Efter fräsen är det Peter och hans svetsarkollegor som tar vid. När han lagt sin hand vid skylten är det dags för lackering och slutligen montering.

– Det är klart jag är lite av en skyltnörd. När vi är ute med bilen brukar jag ropa till ”Titta, den har jag gjort”. Min fru är lite trött på att höra sånt. På en resa i Tyskland såg jag en superhäftig skylt på ett Värdshus och tog hem idén för att se om den gick att realisera även hos oss.

Enligt Peter är en bra skyltmakare konstnärligt lagd och tycker om att skapa. Och, att se resultatet. Som alla branscher finns många branschformuleringar. Inom skylttillverkning benämns skyltarna enligt siffror.

– Jag gillar bäst när jag får en 6301. Alltså profil 6, profil 3, profil 01, både emblem och bokstäver, då har jag som allra roligast!

Peter har några år kvar till pension och han har ett långt skyltmakarliv bakom sig. Han gillar de gamla nostalgiska skyltarna, framförallt de med neon som numera försvinner en efter en.

– Det är både gas och kvickliver i dem och när konverteringsförsöken inte fungerar bra så har man nu valt att ta ner dem. Mäster Gudmunds hade en av Jönköpings finaste neonskyltar med anor från 50-talet. Tyvärr är den nerplockad nu, säger Peter.

Den, liksom andra gamla anrika skyltar har fått ge plats till förmån för nya moderna skyltar. Och varje dag lämnar nya skyltar Jönköpings Skyltfabrik för montering någonstans i Sverige.

Facebook
LinkedIn
Utdrag från detta inlägg
Vi har många härliga medarbetare på Jönköpings Skyltfabrik. Men visste du egentligen vad en skyltmakare gör? En av våra skyltmakare är Peter Silfver. Han har över 20 års erfarenhet. Vi vet alltid att det kommer en fin och välgjord skylt från hans bord.