Hon är noggrann och detaljorienterad. Med många olika typer av skyltar och material kräver det sin kvinna för att få till ett bra underlag till verkstaden. Anneli Gustavsson är skyltkonstruktör och ser till att kundens skyltönskemål blir en realitet genom att ta fram ritningen som hela tillverkningen sedan bygger på.

Den viktigaste kunskapen en skyltkonstruktör har är CAD, vilket betyder computer-aided design, alltså datorstödd design och ritarbete. Det är en teknik som används för att framställa konstruktioner och teknisk dokumentation.

– Jag har läst produktutveckling med möbeldesign och sedan jobbat med att konstruera beslag och förpackningar av olika slag. Idag är det stora och små skyltar i både plast och aluminium som jag tar fram, berättar Anneli.

Anneli gör sin del i arbetet så snart kundens underlag kommer in. Hon eftersträvar att skapa ett jämt flöde i produktionen och menar att det hon gör den här veckan kan ta dagar att fräsa och sedan några dagar att svetsa och lacka.

– Ibland ser jag inte resultatet förrän ett par veckor senare. Jag är noggrann och stressar inte. Jag ger det hellre lite extra tid och låter det bli rätt. För mig är det viktigt att vi har ett bra samarbete och att mitt jobb ska göra att det blir smidigt för de som jobbar i verkstan.

När en skyltbeställning kommer in så är Annelis jobb att göra produktionsförberedelser. Hon kollar hur stor den blivande skyltens logga/bokstäver är, om de är riktigt stora måste de delas för att passa in på de fasta måtten på plast- eller aluminiumplåtarna. Då gäller att dela på rätt ställe så att det syns så lite som möjligt på den färdiga produkten. Behöver skylten bockas gör hon en bockritning. Därefter markerar hon ut skruvhål och hål för belysning. 

– Många av våra kunder är reklambyråer och underlagen är ganska olika. En del har färdiga ritningar med sig, andra har en visualiserad bild på hur de vill ha det. Vad de än har så tar jag fram det underlag vår verkstad behöver, berättar hon. 

På Jönköpings Skyltfabrik jobbar alla tillsammans för att skapa en så bra slutprodukt som möjligt och när killarna i verkstaden inte riktigt får ihop det med Annelis ritning så brukar de fråga hur hon tänkt.

– Jag lär mig ständigt något nytt, ibland blir det fel och då är det jättebra att de frågar innan de börjar jobba. Även om en plåt är tre meter lång så måste jag tänka på att det går åt plåt att fästa i till exempel fräsmaskinen. Ibland missar jag nåt steg och får justera lite.

Men det är inte ofta det händer för Anneli är både noggrann och detaljorienterad.

– Ett kontrollfreak höll jag på att säga. Det låter inte så bra, men jag vill helt enkelt ha koll. Det bästa med det här jobbet är omväxlingen eftersom varje typ av material har olika egenskaper och vi har olika tjocklek på aluminiumet som kräver olika insatser. Ja, det gäller att tänka till helt enkelt!

Facebook
LinkedIn
Utdrag från detta inlägg
En av Jönköping Skyltfabriks klippor är Anneli Gustavsson som är skyltkonstruktör. Vaddå? Jo, för att vår fabrik ska kunna tillverka alla olika skyltar som vi gör så måste någon berätta hur de ska göra. Anneli gör det, genom ett CAD-program.